Proef om hoogbegaafden in Lelystad te houden

By: | Tags: | Comments: 0

Hoogbegaafde kinderen binnen het regulier basisonderwijs in Lelystad houden. De schoolbesturen en de gemeente zetten hiervoor een proefproject op. Dit doen zij samen met Erwin Dekker, directeur van de school voor hoogbegaafden in Elburg.
Het idee is om binnen het basisonderwijs één dag per week specifieke lessen aan te bieden op één locatie in Lelystad. Daar kunnen hoogbegaafden kinderen elkaar ontmoeten. Hiervoor wordt 60.000 euro uitgetrokken. Voor de pilot zijn nu zo’n tachtig kinderen in beeld.“De juf begreep mij niet”
De proef gaat volgend schooljaar van start. Nu vertrekken leerlingen met een hoog IQ vaak naar speciale scholen in Dronten, Harderwijk en Elburg. Hoogbegaafden komen op een reguliere school vaak in de problemen. De 11-jarige Pjotr Bakker zegt daarover: “De kinderen en de juf begrepen mij niet en de lessen waren te makkelijk.”

Ontmoeting belangrijk
Twee procent van de bevolking is hoogbegaafd. “Je komt elkaar dus niet bij de supermarkt tegen”, zegt Dekker. “Contact met elkaar is belangrijk omdat de kinderen dan weten dat ze niet alleen zijn. Ze kunnen ervaren dat er meer kinderen zijn die denken zoals zij.”

Daarnaast wordt er in de lessen gefocust op vaardigheden, zoals om hulp vragen. “Voor de meeste hoogbegaafden is de stof zo makkelijk dat ze nooit om hulp hoeven te vragen. Als er dan een punt komt waarop ze iets niet snappen, weten ze niet hoe ze daarmee om moeten gaan.”

“Naar school in je eigen woonomgeving is beter”
Volgens Dekker is het belangrijk om ervoor te zorgen dat ook deze groep kinderen binnen de scholen in Lelystad goed onderwijs krijgen. “Als ouder kies je met een bepaalde overtuiging voor een school en je gaat er vanuit dat het kind daar kan blijven. Voordat kinderen naar een speciale school voor hoogbegaafden overstappen, zijn ze al een hele lange weg met obstakels gegaan zijn. Dat moeten we proberen te voorkomen.”

Ook is het volgens Dekker belangrijk om onderwijs dichtbij huis te krijgen. “Er zijn kinderen die soms wel drie kwartier in de auto naar school zitten. Dat zou niet moeten. Ook is het voor een kind fijner om in de woonomgeving op school te zitten. Vriendjes en vriendinnetjes wonen dan in de buurt.”

Bekijk het interview online..